II. csoport: 6 – 8 éves

Bevezető
A balett minden táncnak az alapja. Aki rendelkezik ezekkel az alapokkal, bármilyen másfajta táncot, vagy egyéb mozgásformát könnyebben el tud sajátítani. A tánc sokféle dologra tanítja meg az embert, többek között önfegyelemre, kitartásra, igényességre.
Minden csoportnál az órát zenére történő bevonulással kezdjük. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a gyerekek megtanulják elválasztani az óra előtti „szaladgálást” a munka kezdetétől.
Amikor bevonulnak a tükör elé, táncos mozdulattal köszöntjük egymást zenére. Az óra végeztével ismét köszönünk és kivonulnak a teremből. Így egy keretet adunk a foglalkozásnak.
Fontosnak tartjuk, hogy ne „csak” táncolni tanítsunk, hanem közben neveljünk is. Fejlesszük a koncentrációs képességüket, teherbírásukat növeljük, szépérzékükre hassunk.
Az órák alatt a gyerekek játékosan sajátítják el a különféle technikai elemeket.
Az év elején a szülőkkel és a gyerekekkel megbeszéljük az elvárásainkat és az éves teendőnket.
Mindig kérjük, hogy a gyerekek rendezett hajjal, balett dresszben jöjjenek be a balett terembe.
Minden évben 1 vagy 2 színházi látogatást szervezünk az érdeklődőknek. Sokuknak az élmény, hogy meglátja az Operaházat, a színpadot, gyönyörű díszleteket, nem beszélve a táncosokról és a csodálatos zenékről, akár az egész életük alakulásának meghatározó pillanata lehet.

II. csoport
Ennél a korosztálynál még jelentős mértékben az első csoport metodikájára hagyatkozunk, illetve erre építkezünk. Tisztulnak az I., II., V. pozíciók. Tudatosítjuk a demi plié (kis térdhajlítás), grand plié (nagy térdhajlítás) fogalmát. Egyik nagy kedvenc a lépések közül: a sasszé oldalra-, előre-, hátra-, forogva, melyekkel fejleszteni tudom a térhasználatot, a vertikális mozgást, a pozíciók tudatos használatát. Folyamatosan bővül a gyerekek francia nyelvű balettszótára is.
A zenére történő improvizáció a gyerekekben kinyit egy kis ajtót, és megfeledkezve magukról, csodálatos mozdulatok és kis táncetűdök születnek a balettszőnyegen.
A koreográfiák mesebalett és mesefilmek zenéiből készülnek, ilyen például a Diótörő, Flinstones, Hófehérke és a hét törpe, Anna polka…