IV. csoport: 10 – 12 éves

Bevezető
A balett minden táncnak az alapja. Aki rendelkezik ezekkel az alapokkal, bármilyen másfajta táncot, vagy egyéb mozgásformát könnyebben el tud sajátítani. A tánc sokféle dologra tanítja meg az embert, többek között önfegyelemre, kitartásra, igényességre.
Minden csoportnál az órát zenére történő bevonulással kezdjük. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a gyerekek megtanulják elválasztani az óra előtti „szaladgálást” a munka kezdetétől.
Amikor bevonulnak a tükör elé, táncos mozdulattal köszöntjük egymást zenére. Az óra végeztével ismét köszönünk és kivonulnak a teremből. Így egy keretet adunk a foglalkozásnak.
Fontosnak tartjuk, hogy ne „csak” táncolni tanítsunk, hanem közben neveljünk is. Fejlesszük a koncentrációs képességüket, teherbírásukat növeljük, szépérzékükre hassunk.
Az órák alatt a gyerekek játékosan sajátítják el a különféle technikai elemeket.
Az év elején a szülőkkel és a gyerekekkel megbeszéljük az elvárásainkat és az éves teendőnket.
Mindig kérjük, hogy a gyerekek rendezett hajjal, balett dresszben jöjjenek be a balett terembe.
Minden évben 1 vagy 2 színházi látogatást szervezünk az érdeklődőknek. Sokuknak az élmény, hogy meglátja az Operaházat, a színpadot, gyönyörű díszleteket, nem beszélve a táncosokról és a csodálatos zenékről, akár az egész életük alakulásának meghatározó pillanata lehet.

IV.csoport
Ennél a csoportnál célunk, hogy kialakuljon bennük egy kis versenyszellem. Ezt úgy értem, hogy állítsanak fel magukban egy elérhető célt, amit mondjuk év végére teljesíteni akarnak. Az órákon inspiráló erővel hassanak egymásra.
Sokszor a bemelegítést ritmusos dallamokra végeztetem, amelybe belecsempészem a modern, kortárs elemeket is. Ennek a korosztálynak nagyon tetszik ez a mozgásvilág, amikor a testüket már izolálni tudják. Bővülnek az ugrásfajták, a forgások, melyeket a koreográfiákban alkalmazhatnak. Technikai tudásuk ugrásszerűen fejlődik.
A koreográfiák nagyon sokszínűek, változatosak.
Amikor a kisebb csoportok meglátják a „Macskák” táncot, onnantól kezdve alig várják, hogy ők is eltáncolhassák. Mary Poppins kedvelt melódiáira táncolva mindig elvarázsolják a szülőket az év végi vizsgaelőadáson.
Sok számos darab van még a repertoáron: Coppélia keringő, Carmen szvit, Virágkeringő, Korcsolyázók keringője, Ének az esőben…